Followers

Sunday, October 26, 2014

Jenayah Doktrin Sedunia


Dunia aman jika Israel dihapuskan

Oleh Mohd Shauki Abd Majid

KEMUSNAHAN bangunan di Gaza dan jutaan rakyat Palestin menjadi korban akibat bedilan bom dan roket tentera Israel. - Foto hiasan
HUBUNGAN Islam (lebih tepatnya Muslim) dan Kristian secara umumnya adalah sejarah yang amat panjang dalam tamadun dunia. Dalam ajaran Islam, agama Kristian adalah agama yang cukup istimewa seperti juga al-Quran dengan jelas memberi gambaran positif terhadap sosok Maryam, ibu kepada Jesus (Nabi Isa).
Begitu juga sebaliknya di mana orang pertama yang melihat ciri kenabian dan mengakui Nabi Muhammad SAW sebagai Rasul adalah ahli kitab, Waraqah Ibn Nawfal, yang juga sepupu Khadijah, isteri Nabi Muhammad. Keyakinan dan pengakuan Waraqah ini adalah interaksi awal yang menandai hubungan Islam dan Kristian pada awal-awal kelahiran Islam.
Pada peringkat awal, hubungan Islam dan Kristian tidak pernah menjadi masalah. Telah berlaku dialog dan hubungan yang cukup rapat antara agama samawi itu. Malah, Nabi Muhammad menandatangani perjanjian dengan golongan Kristian (dikenali sebagai Testamentum) bagi melindungi pihak Kristian pada awal perkembangan Islam.
Kandungan perjanjian ada menyebut bahawa Nabi Muhammad SAW dan umat Islam akan mempertahankan agama mereka daripada diserang dan dimusnahkan oleh mana-mana pihak, bebas menjalankan agama dan bebas pergi ke gereja dan tidak ada paksaan dalam memeluk agama Islam. Sekiranya mereka disakiti, Nabi juga akan terasa sakitnya dan akan membela mereka daripada disakiti mana-mana pihak.
Bagaimanapun, hubungan Islam dan Kristian memasuki fasa kedua yang mula dicemari dengan konflik terutama pasca Rasulullah SAW wafat. Ini selepas Islam mula berkembang dan tersebar ke berbagai tempat, bermula dari tanah jazirah Arab ke Afrika, Parsi hingga mencapai kawasan lautan Mediterranean dan kawasan Eropah (Sepanyol), hubungan Muslim dan Kristian mula bermasalah. Orang Kristian yang menguasai dataran Eropah mula tercabar dengan perkembangan Islam dan memberi reaksi negatif.
Stigma Islam agama keganasan, peperangan
Pada masa itu Islam muncul menjadi penguasa baharu dan ini membuat orang Kristian berasa terancam. Mereka mula mempersoalkan dan menghina Islam khasnya ajaran yang terkandung dalam al-Quran dan mula memberi stigma Islam sebagai agama keganasan dan peperangan.
Penguasa Kristian di Eropah mula membuat rancangan untuk memperluaskan kuasa mereka. Hubungan Muslim dan Kristian semakin tegang dan semakin memuncak dengan tercetusnya Perang Salib. Padahal, kalau diteliti secara lebih mendalam, isu sebenar daripada punca peperangan ini adalah isu kuasa. Bukan kerana adanya pertentangan ajaran agama (secara teologi).
Mereka menggunakan agama sebagai modal untuk mereka terus berkuasa dan memberi justifikasi melancarkan Perang Salib terhadap Islam. Dalam Perang Salib, mereka tidak hanya membunuh askar Islam yang menjadi musuhnya, tapi mereka turut membunuh orang Yahudi di Baitulmaqdis. Malah, jumlah mangsa bunuh orang Yahudi oleh askar Kristian lebih besar berbanding jumlah askar Islam.
Begitu juga halnya dengan perkembangan semasa di mana kuasa-kuasa besar melancarkan peperangan di Iraq dan Afghanistan adalah semata-mata berpunca kepada perebutan kuasa. Peperangan ini seolah-olah mengulang episod sejarah perang Salib dengan kuasa sebagai punca peperangan dan didorong oleh keinginan untuk menjajah negara Islam.
Akan tetapi, isu utama hari ini dalam melihat hubungan Muslim dan Kristian adalah isu kewujudan Israel. Isu ini tidak wujud ketika perang Salib dan mereka berperang bukan kerana membela Yahudi. Jika dahulu orang Kristian berperang kerana agama mereka, maka hari ini peperangan di Iraq adalah kerana kepentingan Israel. Selain kerana ingin menguasai sumber minyak di Iraq, Amerika Syarikat menggulingkan Saddam Hussein kerana Saddam dianggap kuat menentang Israel.
Israel telah menjadi pertimbangan utama dalam strategi dan agenda penguasaan Barat terhadap dunia hari ini. Begitu juga dengan apa yang berlaku di Syria. Penentangan Amerika terhadap Syria adalah berkaitan dengan keinginan Israel untuk menguasai Bukit Golan. Tempat itu kawasan yang strategik dari beberapa aspek. Salah satunya adalah bagi membekalkan air kepada Israel di mana satu pertiga keperluan air Israel berasal dari Bukit Golan.

ISRAEL miliki peluru berpandu dan senjata nuklear. - Foto EPA
Pertahan Bukit Golan daripada diceroboh Israel
Pada masa kepemimpinan Hafez al Assad dan diteruskan oleh anaknya, Bashar al Assad, Syria mempertahankan Bukit Golan daripada sebarang cubaan pencerobohan Israel di kawasan itu. Perkara sama juga berlaku terhadap Iran ketika Israel dengan sokongan Amerika cuba untuk menyerang negara mullah itu dengan alasan isu nuklear. Padahal Israel adalah negara yang memiliki 400 senjata nuklear.
Dalam konteks dunia hari ini, peperangan yang berlaku di beberapa tempat punca utamanya adalah Israel. Sejak penubuhan negara haram Israel inilah, konflik dan perang berlaku disebabkan Israel. Oleh itu, tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa dunia akan aman dan konflik akan berkurangan sekiranya Israel tidak wujud di dunia. Isu Israel ini yang dilihat menjadi penghalang kepada terciptanya hubungan dan dialog antara Islam dan Kristian yang positif. Ini terutama dengan kewujudan sebuah kumpulan yang disebut sebagai Zionis Kristian. Kumpulan ini percaya bahawa dunia ini akan dikuasai oleh Kristian dengan syarat Israel menguasai kawasan Asia Barat.
Penistaan ke atas Muslim
Hubungan Muslim dan Kristian memasuki fasa ketiga dengan perkembangan semakin mengarah ke arah pertikaian ideologi berikutan penjajahan Barat terhadap negara Islam. Penjajahan ini tidak hanya bermotifkan penguasaan kepada sumber kekayaan, akan tetapi penjajahan boleh dikatakan sebagai titik permulaan kepada era penghinaan, pengaiban dan penistaan ke atas Muslim. Buku-buku dan karangan sarjana penjajah dengan sengaja memutarbelitkan sirah Nabi, al-Quran dan ajaran Islam. Pada zaman penjajahan inilah kemuncak penghinaan terhadap Islam.
Selepas era penjajahan, keadaan hubungan Muslim dan Kristian agak baik. Bagaimanapun, hubungan ini masih dibayangi oleh cabaran yang masih mengintai berikutan hasrat dan matlamat pihak Kristian Barat tetap ingin menguasai dunia melalui penjajahan bukan fizikal sama ada melalui penguasaan ekonomi, pemikiran, budaya dan sebagainya. Mereka mula menjajah negara-negara Islam secara tidak langsung atau apa yang dikenali dalam sains politik sebagai neo-kolonialisme. Melalui ekonomi, mereka menguasai lembaga kewangan dunia seperti Bank Dunia, Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) dan WTO.
Melalui politik, mereka menubuhkan PBB. Perkara ini dapat dilihat secara jelas dengan sistem veto di mana mereka mempunyai kuasa mengawal organisasi itu untuk kepentingan mereka. Meskipun kemudian hari, kuasa-kuasa besar dunia (negara yang mempunyai kuasa veto) pecah kongsi dan tidak menjadi pak turut Amerika, akan tetapi dominasi dan penguasaan terhadap negara Islam masih terus berjalan.
Islam masih dianggap sebagai cabaran bagi mereka terutama selepas berakhirnya perang dingin. Meskipun sebahagian besar daripada mereka sudah tidak percaya kepada agama (ateis), tetapi mereka masih menginginkan agama mereka menjadi anutan kepada penduduk seluruh dunia. Itulah sebabnya mereka masih memperkecil dan menghina Islam.

ISRAEL menguasai tanah Palestin dengan membina penempatan. - Foto AP
Cabaran umat Islam
Cabaran berikutnya adalah meskipun negara Islam sudah merdeka, namun umat Islam berdepan dengan realiti di dunia ini yang masih menggunakan dan melaksanakan idea dan pemikiran Barat sama ada dalam bidang ekonomi, politik dan budaya. Kita (umat Islam) hidup dalam alam yang dikuasai oleh mereka. Minda kita masih dijajah dan dikuasai oleh pemikiran Barat.
Ruang dialog antara Islam dan Kristian juga boleh dimainkan menerusi kerangka bahawa berlakunya penjajahan ini tidak berkaitan dengan dogma dan doktrin keagamaan. Namun, isunya adalah soal dominasi dan hegemoni pihak tertentu kepada pihak lain. Bagi mereka yang mengetahui punca yang sebenar, mereka akan bersedia berdialog seperti antara Barat dan Timur, Islam dan Kristian. Malangnya, kumpulan dan ahli fikir yang menentang dasar penjajahan ini adalah golongan minoriti, yang tidak mempunyai kuasa menghentikan penjajahan tersebut. Begitu juga halnya dengan golongan mengetahui punca sebenar konflik Muslim-Kristian yang bersedia untuk dialog adalah segelintir dalam masyarakat.
Penulis ialah Setiausaha Penyelidikan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM)
Apa yang dilakukan oleh doktrin zionist adalah hampir sama dengan apa yang sedang diusahakan oleh sesetengah doktrin parti politik pembangkang di negara kita. Sewajarnya kita lebih berwaspada, tegas dan tingkatkan keberanian politik semasa kita masih memegang tampuk pemerintahan, pentadbiran dan pengurusan negara.

5 comments:

CEO Siber said...

...


(( Loceng Amaran!! ))- Selepas Penjarakan Anwar. UMNO Bersiap Sedia Untuk PENJARAKAN Azmin Dan Wan Azizah Pula!!!??

Dakwaan BerNiat Jahat - Dakwa, Saman, Tangguh 90x. Peguam BODOH!!! ??

Sumber Berita


>> Klik Di Sini <<MAKIN PARAH - UTUSAN MALAYSIA Kata Pemuda UMNO 'TERLAJAK BODOH'

MAKIN PARAH - UTUSAN MALAYSIA Kata Pemuda UMNO 'TERLAJAK BODOH'Perjuangan Puteri UMNO BUSUK HINGGA KE USUS - DR.M

Perjuangan Puteri UMNO BUSUK HINGGA KE USUS - DR.M

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

IBU RISKA said...

Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWA GUMPALA
Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWA GUMPALA


IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

PAK MUS said...

saya mengucapkan banyak terimakasih kepada KI HADAK yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama KI HADAK dan dengan senang hati beliau mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi KI semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi KI HADAK DI 085=259=457=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinya dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama KI HADAK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...