Followers

Thursday, April 29, 2010

Kejayaan DAP: Atas Kerelaan MCA dan Gerakan

Unity Didahulukan, Tuntutan Diutamakan

DAP telah berjaya menggantikan MCA dan Gerakan sebagai parti politik kaum China.

Hal ini berlaku kerana MCA dan Gerakan merelakan ianya berlaku.

Kerelaan ini berpunca daripada asakan ideologi racist dan cauvinist DAP yang bertalu-talu di kalangan kaum China teruatama golongan muda mereka. Pewarisan sifat-sifat kiasu kaum China memang tidak dapat dinafikan kerana itulah falsafah hidup mereka turun temurun dan dipegang kemas walau di mana sahaja mereka bermastautin di dunia ini.

DAP berjaya memanfaatkan sifat kiasu ini sebagaimana Lee Kuan Yew berjaya menyambar kuasa politik di Pulau Temasik untuk kaum China melalui PAP.

Kemaraan DAP menguasai minda dan jiwa kaum China tidak dapat disekat lagi kerana MCA dan Gerakan tidak berupaya menyanggah tuntutan dan dorongan sifat kiasu kaum China yang ditiup dan dibakar sepanjang masa. DAP tidak mempedulikan kewujudan sosial kontrak dan MCA serta Gerakan juga tidak nampak lagi mengapa sosial kontrak itu perlu diteruskan. Kaum China teruja dengan gagasan DAP ini dan anak-anak mkudanya menjadi bersemangat yang yakin boleh mencapainya.

Tidak mungkin MCA dan Gerakan bertindakbalas dengan mencurahkan air untuk memadamkan bara api yang marak di jiwa anak-anak muda China yang percaya bahawa mereka akan lebih berjaya jika dapat menguasai kuasa politik di negara ini. Keyakinan ini terus dimainkan dalam ceramah, kuliah, sembang kedai kopi, blogg, facebook, sms di kalangan mereka pada setiap hari. Dibantu pula oleh gerakan membunuh UMNO oleh PAS dan perjuangan PKR untuk menjadikan Nuar Berahim sebagai Perdana Menteri.

DAP tidak mempunyai bahagian dan cawangan parti yang banyak di seluruh negara, tetapi DAP berjaya menanamkan ideologi racist dan cauvinistnya di kalangan peguan, ngos, persatuan kebajikan, persatuan perniagaan, persatuan agama. Sebab itulah perjuangan ideologi DAP ini telah diaktifkan di dalam sesetengah NGOs dan juga parti politik.

Dalam parti DAP tidak ada ideologi PAS,  dan tidak ada pemimpin DAP atau pengkutnya yang memperjuangan slogan Islam PAS. Tetapi  dalam parti PAS banyak terdapat pemimpin dan pengikutnya yang mengistiharkan jihad fisabilillah memperjuangkan ideologi DAP. Malah sekarang ini semua bahagian dan ranting PAS adalah juga merupakan ranting DAP yang sudah siap siaga menunggu arahan.

Bukan semua kaum China selesa dengan cara perjuangan DAP yang agak extreme, tetapi semua kaum China tidak suka kuasa politik masih tidak berada di tangan mereka. Kerana itu konsep perkongsian kuasa yang diamalkan selama ini yang telah berjaya membawa Malaysia dan rakyat pelbagai kaum hidup aman dan berjaya, bukan lagi menjadi keutamaan mereka.

Keutamaan politik kaum China telah meningkat, iaitu bukan lagi pada tahap "berkongsi" tetapi telah mara ke tahap "memiliki". Sebagaimana Lee Kuan Yew yang pada mulanya berkongsi untuk mencapai kemerdekaan bersama Perikatan tetapi selepas itu berjaya memiliki kuasa secara total. Cuma bezanya PAP mengambil masa yang agak pendek tetapi DAP agak panjang dan perlu menunggu sehingga PRU 13 untuk menjadi kenyataan.

MCA dan Gerakan terpaksa merelakan kemaraan DAP kerana mereka tidak mampu lagi menyekat keinginan kaum China yang sudah begitu yakin boleh menguasai kuasa politik di negara ini dengan sumbangan terbesar datangnya dari PARTAI ISLAM SEMALAYSIA dan PKR.

MCA dan Gerakan berada dalam posisi "tidak ada kepentingan" untuk menentang dan menahan kemaraan DAP. Kerana itu, untuk menghalalkan sikap ini, mereka perlu mancari sebab dan alasan supaya tidak nampak mereka membelakangkan BN.

Sekarang ini, kita dapati, apa sahaja yang keluar dari mulut pemimpin MCA dan Gerakan, semuanya ke arah merelakan kemaraan DAP.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...