Followers

Friday, December 10, 2010

PAS Padang Rengas Lumpuh: Beberapa Faktor Telah Dikenalpasti

KARNIVAL PAS PADANG RENGAS MEMALUKAN,
GAGAL DAN TIDAK MENDAPAT SAMBUTAN

PERISTIWA BURUK INI MEMBERI GAMBARAN
BAHAWA PARTI PAS DITOLAK, DISISIHKAN DAN MULA DIPINGGIRKAN
OLEH MASYARAKAT SETEMPAT.

ANTARA FAKTOR YANG TELAH DIKENALPASTI ADALAH SEPERTI BERIKUT:

1. Semua penyokong PAS masih menganggap YB Nizar Jamaluddin masih lagi sebagai Yang Amat Berhormat Menteri Besar Negeri Perak Darul Ridzuan yang sah.
Tetapi malangnya YB Nizar Jamaludin hanya mampu menjalankan tugas sekadar sebagai budak suruhan Partai DAP.
Dengan itu hampir semua penyokong PAS telah hilang kepercayaan dan tidak mahu menanggung malu kehilangan maruah sebagai penganut agama Islam tetapi berada di bawah telunjuk dan tapak kaki Partai Politik DAP. 2. Kebanyakan penyokong PAS Padang Rengas adalah bersaudara dengan ahli-ahli UMNO atau telah telah lama berkawan dengan penyokong-penyokong UMNO-BN.
Mereka sering berbincang dan bertukar pandangan mengenai hal ehwal semasa dalam perbualan di kedai klopi, surau atau di tempat kenduri.
Akibatnya banyak perkara-perkara yang menjatuhkan maruah agama dan umat Islam telah sampai ke pengetahuan penyokong PAS yang selama ini disekat dari bermasyarakat sebagaimana yang dianjurkan oleh Islam.
Apabila mendapat penerangan tentang sesuatu kebenaran, barulah para penyokong PAS ini sedar dan insaf bahawa selama ini mereka melakukan kesilapan yang maha besar kerana menyokong PAS yang tidak berbuat apa-apa pun demi kebajikan hidup mereka.

Antaranya mereka malu kerana PAS sanggup menerima rasuah politik daripada DAP dan mengizinkan sejadah tempat orang Islam sujud dipijak-pijak di dalam surau dan mesjid oleh Partai Politik DAP. Mereka juga berasa amat malu apabila DAP Pulau Pinang menggunakan duit judi untuk diagihkan kepada golongan miskin.
Dengan itu semakin ramai penyokong PAS mengelakkan diri dari terlibat atau mendekati partai itu kerana didapati sudah tidak bermaruah lagi.3. Kebanyakan ahli masyarakat di Padang Rengas sudah memahami bahawa PAS adalah Partai Politik yang serupa dengan Partai Politik DAP. 
Masyarakat telah sedar bahawa PAS bukan pertubuhan agama Islam, tetapi partai politik yang bermatlamatkan mendapatkan undi dalam pilihanraya. 
Kebanyakan rakyat di Padang Rengas telah sedar dan percaya bahawa menyokong PAS tidak bererti menyokong Islam. Menolak PAS tidak bermaksud menolak Islam. 
Islam adalah agama, PAS adalah partai politik macam DAP.
Oleh itu mereka telah beralih pemikiran menyisihkan diri dari partai PAS kerana mendapati tidak ada apa-apa sumbanganpun yang PAS telah lakukan untuk umat Islam, melainkan apa yang telah diusahakan oleh UMNO-BN. 
Golongan muda didapati amat ketara menyisihkan diri dari terlibat dengan partai PAS. Mereka berasa malu, terhina dan berdosa sekiranya terlibat dengan apa-apa aktiviti PAS yang kesemuanya bermatlamatkan politik yang dicatur oleh DAP. Mereka takut menjadi sesat kerana menyokong paratai PAS.
Golongan muda di Padang Rengas sudah memahami bahawa Pas itu partai politik macam DAP dan Islam itu agama Allah yang dipelihara dan dibangunkan oleh Kerajaan Persekutuan selama ini.4. Masyarakat di kawasan padang Rengas dapat membezakan dengan jelas, nyata dan telus tentang perbezaan khidmat Wakil Rakyat dari Parti PAS berbanding Wakil Rakyat dari UMNO-BN.
Semua masalah rakyat di kawasan Padang Rengas termasuk dalam DUN Lubok Merbau telah diselesaikan oleh UMNO-BN. Rakyat lebih yakin kepimpinan dan pemerintahan UMNO-BN.
Golongan generasi muda pula telah mula berasa amat takut sekiranya Gerombolan Pakatan Pembangkang masih diberi sokongan oleh segelintir ahli masyarakat yang masih kurang faham matlamat kita berpolitik.
Anak-anak muda kita sangat mengasihi dan kagum dengan Tuan Mahathir dan DS Najib yang meneruskan kemimpin negara ke arah lebih cemerlang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...